woensdag 19 december 2007

Not Your Everyday Cupcakes!


De geur van chocolade hangt als dikke mist door het hele huis heen. In de oven zit het tweede dozijn chocolade kerstcakejes te bakken- voor het kerstdiner van mijn dochtertje. Toch kan ik het niet nalaten om nog een derde dozijn te bakken- voor ons.
Toen ik deze cakejes voor het eerst bakte, was ik meteen verkocht. Ik had nog nooit zo’n lekker mini- bakseltje geproefd en het grappige is dat deze cakejes helemaal geen “kerstcakejes” zijn of zelfs gewone cakejes, maar veganistische cakejes! En nee, ik heb niet besloten om de wereld van eieren, melk en vlees gedag te zeggen. Integendeel, ik ben een bekeerde vleeseter geworden nadat ik vele jaren als vegetariër door het leven ging. Waarom is hier niet van belang, laten we het over de cakejes hebben.
Ik heb door de jaren heen allerlei recepten voor traditionele “cupcakes”, zoals we ze in Amerika noemen, geprobeerd, maar toch steken deze met kop en schouders ver boven alle anderen uit. Hoe het komt dat ze zoveel lekkerder zijn, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat deze cakejes zo hemels licht zijn, dat je ze bijna als kleine chocolade-kussentjes zou kunnen omschrijven. Misschien heeft het iets te maken met het vervangen van alle dierlijke producten door ingrediënten als sojamelk en azijn, maar ik vermoed dat het ook door het zeven van de droge ingrediënten komt. Daardoor wordt het kruim niet al te compact en krijgen ze die luchtige textuur die ik zo gevaarlijk lekker vindt.
De vorige keer, heb ik ze ook met een veganistiche botercrème bekroond, maar deze keer heb ik het recept voor de vanille botercrème uit het boek “More From Magnolia” gevolgd- een boek vol weelderige recepten van een van de beroemdste bakkerijen in New York, Magnolia Bakery.
Hier zijn de twee recepten, in het Engels:
NB: *Ik heb 36 cakejes gemaakt en had iets te veel crème over, ongeveer genoeg voor 48 cakejes. Daarom raad ik je aan om het recept aan te passen naar de hoeveelheid cakejes die je gaat maken.
*Ik heb kleurstof in gel vorm gebruikt. Gebruik liever geen vloeistof omdat dit de crème dunner maakt.

maandag 17 december 2007

Makkelijke maaltijd


Het gebeurt niet vaak, maar gisteren om kwart voor zes had ik geen idee wat wij die avond zouden gaan eten. Ik had bijna niks in huis, het was koud en ik had geen zin om naar de supermarkt te rennen. Gelukkig was er een doos eieren in de koelkast en een paar aardappeltjes over van de vorige dag. Daarom was het verzinnen van een maaltijd geen moeilijke kwestie- als je eieren en aardappels hebt, is een tortilla een prima oplossing voor een impromptu maaltijd! Deze tortilla moet je trouwens een keertje maken, zelfs als je meer dan eieren en aardappels in huis hebt! De knoflook en rozemarijn zorgen voor een zeer aromatische resultaat en de gril geeft de tortilla en onweerstaanbaar goudbruin kleurtje. Niet slecht voor een makkelijke maaltijd...en veel lekkerder en goedkoper dan de afhaalchinees of een pizza! Serveer de tortilla het liefst met een simpele salade of met gestoomde groente zoals sperziebonen of broccoli.


NB:
Wist je trouwens dat knoflook vol antioxidanten zit en dat het een antibiotische werking heeft? Gezond dus!



Tortilla met knoflook en rozemarijn
Voor 6 personen


*1 ui, in ringetjes gesneden

*100g witte champignons, in plakjes gesneden

*4 teentjes knoflook, geperst

*3 el chiliolie
*300g aardappels, in dunne plakjes gesneden
*2 tl gedroogde rozemarijn
*mespunt gedroogde chilivlokken
*6 eieren

* 1 tl kurkuma

*3 el water

*zout en peper naar smaak

Snij de ui in ringetjes, de champignons in plakjes en pel de knoflook. Was de aardappels zonder ze te pellen en snij ze in dunne halvemaantjes. Verhit een eetlepel olie in een pan, voeg de uitjes toe en pers de knoflook uit boven de pan. Voeg de chilivlokken toe en bak dit 5 minuten op een laag vuur. Draai het vuur omhoog, voeg de andere twee eetlepels olie aan de pan toe en gooi de aardappels in de pan samen met de rozemarijn. Verwarm ondertussen de grill op 200C voor. Bak de aardappels 8 minuten onder voortdurend omscheppen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg dan de champignon plakjes toe en bak het geheel nog 3 minuten. In een kom kluts je de eieren los met de kurkuma, het water, het zout en de peper. Voeg de eieren toe, draai het vuur helemaal omlaag en laat de onderkant van de tortilla in ongeveer 10 minuten stollen. Roer niet! Haal de pan van het fornuis en zet deze onder de grill. Ik doe dit met de deur van de oven ietsje open zodat de handvat van de pan buiten de warmte blijft. Laat op die manier de bovenkant van de tortilla in ongeveer 8 minuten stollen en goudbruin worden. Serveer in puntjes met een salade of gestoomde groente.

Glühwein, maar dan ook met de voorpret


Het is haast niet te geloven, maar volgende week is het al Kerst! Alles is weer gezellig versierd, de kerstboom ziet er sprookjesachtig mooi uit en de ham is al besteld. De laatste dagen heb ik het echt naar mijn zin gehad met het plannen van uitgebreide kerstmaaltijden en weelderige desserts- onder andere, een kerstavond maaltijd van zelfgemaakte bagels met een makreelrilette, Colombiaanse “buñuelos,”, een traditionele Engelse “Christmas cake”, maar dan met chocolade, verschillende soorten kerstkoekjes, zelfgemaakte bonbons, een kerstontbijt met Italiaanse panettone (ook zelfgemaakt), versgebakken broodjes, gerookte zalm en een geheime “Christmas cocktail”. Het kerstdiner is een verhaal apart natuurlijk en dit jaar zal er een langzaam gebraden, met cranberrygelei geglazuurde en met kruidnagels bestoken feestham op tafel verschijnen.

Voor mij is er geen kerst zonder veel gezellige uren in de keuken door te brengen. Soms zie ik advertenties in de krant voor luxe kerstdiners bij dure restaurants, maar ik zou er niet aan denken om zo’n hoop geld uit te geven voor iets dat ik tien keer beter en met veel meer liefde zelf thuis kan maken. Dat geld ook trouwens voor al die voorverpakte “feest” producten die bij de meeste supermarkten verkocht worden. Wat is nou de lol van een plastic bakje varkenshaas opentrekken en een al gemarineerd stukje vlees in de pan gooien? Of een toetje aan je gasten voorschotelen waarvan je alleen de verpakking moet verwijderen? Noem mij maar rustig een arrogante “food snob”. Ik voel me zo ontzettend dankbaar dat ik mij een weg in de keuken weet te banen!

Jammer genoeg zijn er nog veel te veel mensen die zich geïntimideerd voelen bij het gedachte dat ze tijdens deze dagen iets helemaal zelf moeten toveren en geloof me, het was niet mijn bedoeling om dat gevoel hier te versterken, maar juist om mensen te stimuleren om iets meer lef in de keuken te hebben. Het plezier in het koken is niet iets dat je van de een op de andere dag zomaar als een mooi ingepakte kerstcadeau krijgt- je moet er aan werken en je moet durven om echt creatief bezig in de keuken te zijn- niet met gemaksvoedsel, maar met pure, eerlijke ingrediënten! In de toekomst zal ik een boek publiceren waarin ik iedereen wil laten zien hoe makkelijk (en bevredigend!) het is om vers en zonder pakjes te koken. Smaakvolle kerstrecepten zullen er ongetwijfeld niet ontbreken, zoals mijn geurige en zeer aromatische glühwein. Als je deze eenmaal hebt geproefd, kan ik je garanderen dat je nooit, maar dan echt nooit meer een flesje zal kopen. Proost! Op een gelukkige en heerlijke kerst!

Hier is het recept:

Zelfgemaakte glühwein
Voor 2 glazen

*375 ml droge rode wijn
*100 ml versgezette cranberrythee
*een onbespoten sinaasappel
*2 kaneelstokjes
*3 kruidnageltjes
*3 kardemompeultjes, geplet
*2 el bruine rum
*2 el bruine basterdsuiker

Snij de sinaasappel doormidden en pers het sap van een helft eruit. Snij de andere helft in dunne plakjes en snij deze plakjes door midden zodat je halvemaantjes van sinaasappel krijgt.

Doe alle ingrediënten dan in een pan en laat dit tien minuten op een laag pitje langzaam warm worden (zonder te koken!). Zeef de wijn en serveer in mooie glazen samen met een kaneelstokje en een paar schijfjes sinaasappel.

woensdag 12 december 2007

Amerikaanse Turkey Pot Pie


Een paar weken geleden heb ik samen met mijn gezin Thanksgiving gevierd, een van de meest belangrijke Amerikaanse feestdagen. Zoals alle andere jaren heb ik een mini- biokalkoen besteld om lekker vol te proppen met de traditionele 'stuffing' die niets meer is dan een mengsel van oud brood, worstvlees, kruiden en bouillon, maar toch ontzettend lekker. Ik noemde de kalkoen 'mini' omdat hij met zijn magere 3,5 kilo niet te vergelijken is met de vetgemeste beesten van ruim 10 kilo die ik uit mijn jeugd kende. Deze 'mini' kalkoen is alleen groot wat de prijs betreft want ik heb een dikke 70 euro voor betaald. Hans vond dat een beetje belachelijk en probeerde mij steeds te overtuigen om gewoon een kippetje te braden, maar ja, Thanksgiving met en kippetje klopt niet.
We waren met z'n vieren, dus genoeg mogelijkheid voor de ook zeer traditionele 'leftovers' of 'kliekjes'. Veel Amerikanen eten dat beroemde vlees tot het bijna uit hun oren komt, maar je hoort niemand klagen want er zijn manieren genoeg om het in allerlei gerechten te verwerken- niet alleen in 'turkey sandwiches'.

Mijn 'leftovers' waren genoeg voor een paar heerlijke broodjes die we samen met de bijhorende 'cranberry sauce' hebben gegeten en er was ook voldoende voor een kalkoentaart, die net zo mooi en goudgeel bleek te zijn als de vogel zelf. Het recept is vrij makkelijk te maken. Je hoeft niet te schrikken van het idee dat je het bladeerdeeg zelf moet maken want dit is echt een fluitje van een cent en zoveel fijner qua smaak en structuur dan die velletjes die je bij de supermarkt kan kopen. En als je geen kalkoen weet te krijgen, alhoewel dat niet zo moeilijk is gezien de tijd van het jaar, gebruik dan het vlees van een gebraden kip!

Amerikaanse 'Turkey Pot Pie'
Ingrediënten:

Voor het deeg:

*250g bloem

*125g koude boter, in kleine blokjes gesneden

*2 eigelen

*2 el ijswater

*1 tl zout

*1/2 el suiker


Doe de bloem en de boter samen in een kommetje en zet het dan tien minuten in de vriezer. In een andere kom kluts je de eigelen samen met de zout en het water. Zet deze dan in de koelkast. Na tien minuten doe je de bloem en boter in de keukenmachine en druk je op de pulse- knop totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Giet daarna het ei mengsel door de vulopening terwijl je op de pulse- knop blijft drukken. Stop zodra het deeg lijkt samen te komen. Doe het deeg dan op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het heel eventjes. Snij het deeg in twee delen, maar zorg ervoor dat een stuk iets groter is dan het andere. Het grootste stuk is om de springvorm ( 22cm) te bekleden en het kleinere is het 'deksel' van de taart. Vorm beide stukjes tot twee schijfjes, wikkel ze in plastic folie en zet ze tenminste een halfuurtje in de koelkast. Als je de springvorm wilt bekleden, vet je deze eerst lichtjes in met een beetje boter. Haal dan het grootste stuk deeg uit de koelkast en rol dit uit zodat het een paar centimeter over de rand van de springvorm hangt. Het kleinste stuk rol je uit tot het formaat van de bovenkant van de springvorm. Nadat je de vulling erin doet, leg je de deegdeksel op de taart en rol je het overhangende deeg naar binnen toe.


Voor de vulling:

*±500g gaar kalkoenvlees (of gebruik kip)

*2 maïskolven

*150g erwtjes uit de diepvries

*70g boter

*60g bloem

*500ml melk

*1 bouillonblokje (tuinkruiden, groente of kip), verkruimeld


*1 ei, losgeklopt


Oven op 200C voorverwarmen. Haal de maïskorrels van de kolven af en doe die samen met het in stukjes gescheurde vlees en de erwtjes in een kom. Maak dan de roux. Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur. Voeg de bloem en het verkruimelde bouillonblokje toe en klop het mengsel snel met een garde. Voeg dan steeds klein beetjes melk toe maar blijf vooral kloppen, er mogen geen klontjes in zitten! Als je een dikke, romige saus krijgt, proef je die en voeg je zo nodig zout en peper toe. Giet de saus over de groente en het vlees en schep het geheel goed door elkaar. Doe de vulling in de met deeg beklede springvorm en maak de taart af door het deegdeksel erop te leggen en de randjes naar binnen te rollen. Klop een eitje los en strijk dit lichtjes met een kwastje over de taart. Zet de taart op een bakplaat in het midden van de oven en bak deze de eerste tien minuten op 200C, zet daarna de temperatuur omlaag op 180C. Laat de taart vervolgens nog 30- 40 minuten bakken. Haal de taart dan uit de oven en laat deze 5 minuten op een rek afkoelen alvorens de rand van de springvorm los te maken en de taart te serveren.