maandag 16 mei 2011

Out to Lunch: Yamas

Als je op het terras van Yamas zit, weet je meteen dat je een fijne plek hebt gevonden. Je ziet de mensen om je heen duidelijk genieten. Werklui komen de zaak binnen en na een minuut of vijf gaan ze er weer tevreden vandoor, happend aan een heerlijk uitziend giros-broodje. Aan de tafel tegenover ons praten een paar stoere mannen gezellig in het Grieks en drinken een Mythos biertje. De algehele sfeer is relaxed en nonchalant, de stoelen zitten lekker, we voelen ons meteen op ons gemak en dan breekt ook nog de zon door..
Een jongeman, duidelijk Grieks, duidelijk beginner en duidelijk zenuwachtig, brengt ons twee menukaarten. Hij lacht heel vriendelijk, maar zegt verder niet veel en vraagt niet eens of wij al iets te drinken willen bestellen. Zijn verlegenheid stoort echter niet maar maakt hem juist wel charmant.
Zoals bij de meeste Griekse restaurants is de kaart bij Yamas zeer uitgebreid. Er zijn verschillende pita’s (giros, suvlaki, keftes), mezdes (spanakopita, dolmadakia, feta fuorno) salades en complete schotels, al dan niet geserveerd met friet en typische Griekse sauzen. Daarnaast hebben ze ook een assortiment aan desserts, waaronder baklava en andere soorten Grieks gebak. Op de drankenkaart zijn er vriendelijk geprijsde Griekse wijnen en ook gedistilleerde dranken als Ouzo en Metaxa 5 * (Griekse cognac).
We bestellen twee Imiglikos (licht-zoete Griekse wijn), rood en wit. Hans kiest voor de giros schotel en ik, visliefhebber, neem de kalamaria (gebakken inktvisringen met friet en saus). Ik ben benieuwd of de jonge ober alles zal onthouden gezien het feit dat hij niets opschrijft en we alles een paar keer moeten aanwijzen op de kaart.
Mijn vrees wordt bewaarheid als hij iets later naar buiten komt met inderdaad de verkeerde bestelling; een geval van klok en klepel; snackversies in plaats van lunchgerechten. Gelukkig wordt dit door de eigenaar meteen opgemerkt (hebben we echt zo verbaasd naar onze borden gekeken?) en even later zitten we alsnog te smullen van de juiste, voortreffelijke, maaltijd. De schotel van Hans bestaat uit een royale portie smakelijk gekruid vlees, friet, een pitabroodje en de meest goddelijke tzatzikisaus die ik ooit geproefd heb: fris, romig en met lekker veel knoflook.
Mijn inktvisringen zijn meesterlijk gebakken in een luchtig beslag en de cocktailsaus die erbij geserveerd wordt zorgt samen met de citroen voor een pittige ‘kick’. Achteraf gezien vond ik het jammer dat ik geen salade heb besteld in plaats van friet. De frietjes zijn een beetje gewoontjes en niet echt op het niveau van de rest van het eten. Van de witte Imiglikos, een bloemig geurend en aangenaam zoet slobberwijntje, heb ik wel erg genoten.
Na de lunch informeer ik naar een echte Griekse koffie. De eigenaar adviseert ons een krachtig Grieks bakkie (min of meer vergelijkbaar met espresso maar wordt “gegrild” in drie varianten: zoet, halfzoet en puur) en een frappé (ijskoffie). De smaak en geur van de Griekse koffie is totaal anders dan wat wij gewend zijn: een houterige, wat muffe smaak die doet me denken aan de smaak van wijn met ‘kurk’. De Glycos (zoete versie) die we krijgen is naar onze smaak toch iets te zoet en helaas hebben we ook niet de tijd en het geduld om de koffie zo langzaam te drinken dat de koffiedeeltjes rustig de tijd hebben om naar beneden te zakken en ons koffiedik te laten lezen. Maar oh, wat is de frappé kostelijk lekker! Een verkoelende afsluiting van een mooie lunch.
Na deze bijzondere koffie ervaring verlaten we het restaurant met maar een vraag in ons hoofd: wanneer komen we terug voor ouzo met mezdes ? Wat begon als een donkere ochtend is mede dankzij de zonnige gerechten en gastvrijheid van Restaurant Yamas, snel veranderd in een verrukkelijke middag. Hoppa!
Yamas, Belfort 12, Almere, 036-5298406, dagelijks open vanaf 11.00 uur.
 


Geen opmerkingen: