donderdag 5 juli 2007

Bakken met eigen gevoel en smaak

Bakken is voor mij echt mijn lust en mijn leven. Eigenlijk vind ik bakken zelfs leuker dan koken. Het is toch magisch. Je mengt een paar ingrediënten door elkaar, roert een beetje en voila! Je hebt je eigen eetbaar kunstwerkje gecreëerd! Nou, misschien overdrijf ik een beetje, maar als ik een taart bak, doe ik dat niet alleen om iets lekkers te maken, maar om mijn creativiteit op los te laten gaan. Toch moet ik eerlijk toegeven dat dit niet altijd het geval was. Het idee om een taart zonder behulp van een recept te bakken vond ik eng. Misschien kwam dat omdat ik het gevoel had dat met bakken alles heel precies moest zijn, en in het algemeen is dat waar, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor eigen inbreng!

Vandaag werd ik halfuurtje voordat ik mijn dochtertje uit school moest halen, opeens door de "baking fairy" gebeten. Ik had geen idee wat ik wilde bakken, maar ik had zin in iets gezonds. In de groentemand zag ik een zakje worteltjes dat ik het afgelopen weekend bij de natuurwinkel had gekocht met het idee om er soep van te maken, maar ik kwam daar nooit aan toe en toen ik
de worteltjes uit het zakje deed, stelden ze niks meer voor. Gelukkig zijn zachte groenten en fruit dat niet meer optimaal is om te eten bijzonder geschikt voor het maken van een taart. Dat geldt ook trouwens voor het maken van jam. Dus iets met wortel moest het in ieder geval worden. Aha! Worteltaart! Ik had een zakje gedroogde abrikozen en een half zakje walnoten en besloot om deze ook door de taart te verwerken. Om minder suiker en vet te gebruiken, heb ik een heel rijpe banaan voor een deel van de suiker en het vet vervangen. Eigenlijk kan je in plaats van vet, vruchtenpuree in gebak gebruiken en omdat een rijpe banaan rijk is aan natuurlijke suikers mag je ook een deel van de suiker weglaten.

Dit klinkt waarschijnlijk allemaal heel erg geïmproviseerd en dat was ook zo want de taart was eigenlijk een groot experiment. Zoals ik zei, was ik altijd een beetje bang om gebak zonder recept te maken. Maar bang zijn in de keuken is nooit de bedoeling! Het moet leuk blijven en ik realiseerde me dat als er iets fout zou gaan, "so what!". Meel en suiker kan je altijd weer kopen. Het zelfvertrouwen en het voldaan gevoel dat je krijgt wanneer je iets gemaakt hebt wat niet alleen gelukt is, maar wat iedereen ook verrukkulijk vond, is goud waard. Een tijdje geleden ben ik dus begonnen met experimenteren en gelukkig heb ik niet zoveel mislukte taarten gemaakt. Waarschijnlijk komt dat niet omdat ik zo'n keukenprinses ben, maar omdat ik de juiste instelling heb. Toch is het altijd even afwachten als je iets nieuws verzint.

Mijn timing was perfect. De taart ging in de oven vlak voordat ik de deur uitging en tegen de tijd dat wij van school terugkwamen, werd Kirstie verwelkomd door de lekkerste geuren (al een goed teken):

"Mama, heb je een taart gemaakt?"
"Yes baby, I made a carrot cake!"
"Mmmm! Dat ruikt heeeerlijk! Mag ik een stukje?"
"Sure sweetie, but we have to wait to see if it worked."
"Ah, dus je hebt weer iets zelf verzonnen!"

We gingen aan tafel zitten en ik sneed een stukje voor ons allebei. De structuur van de taart was precies zoals het moet zijn. Compact en niet te kruimelig. Ik liet mijn vork zachtjes door de taart glijden en nam een hap. Hemels! Niet te zoet en licht geparfumeerd met de lekkere geur van banaan en een vleugje kaneel.

"Dat heb je weer goed gemaakt, mama!"

Weer gelukt!

Ga je gang maar! Beschouw het bakken niet als iets dat mathematisch moet gebeuren, maar gebruik je eigen gevoel en je eigen smaak. Wees niet bang en wedden dat je negen van de tien keer ook zo'n compliment krijgt!

Hier is het recept:

*325g wortelen, fijngehakt in de keukenmachine (Ik vind deze methode beter dan het raspen van wortelen voor als je worteltaart maakt. De stukjes zijn dan iets grover en dat zorgt ervoor dat niet alleen de smaak van de wortelen meer naar voren komt, maar ook de structuur van de taart beter is.)
*handjevol walnoten, grof gehakt
*200g volkoren tarwebloem
*80g donkerbruine bastaardsuiker
*3 eetlepels zonnebloemolie
*1 grote, heel rijpe banaan, gepureerd
*2 theelepels kaneel
*handvol gedroogde abrikozen, gehakt
*3 eieren
*1 theelepel zuiveringszout ("Baking soda" kan je bij de meeste tokos kopen
of bij internationale winkels.)
*1/2 theelepel bakpoeder
*1 theelepel vanille extract

Oven op 180C voorverwarmen. Springvorm van 22cm licht invetten en met bloem
besprenkelen.

Wortelen in de keukenmachine fijnhakken.

In een grote kom, olie en gepureerde banaan goed met een handmixer kloppen. Suiker en kaneel toevoegen en weer kloppen. Eieren toevoegen. Kloppen totdat alles goed gemengd is. Bloem, zuiveringszout en bakpoeder in een aparte kom zeven en aan natte ingrediënten toevoegen. Alles met een houten lepel goed omscheppen en daarna wortelen, abrikozen en walnoten toevoegen. Weer omscheppen en het mengsel in de springvorm doen.

Een uur bakken en 10 minuten op een rooster laten afkoelen alvorens de vorm te verwijderen. Met poedersuiker serveren.6 opmerkingen:

Gabriella zei

Hallo Paola,

Ik heb nog nooit een carrot cake gegeten, maar het klinkt heerlijk. Ik zal je kookkunst zeker weten in de gaten houden.

Groetjes,

Gabriella

Gabriella zei

Hallo Paola,

Ik heb nog nooit een carrot cake gegeten, maar het lijkt heerlijk. Ik zal je kookkunst zeker weten in de gaten houden.

Groetjes,
Gabriella

Paola zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Paola zei

Sorry, ik heb mijn eigen reactie verwijderd!

Nog een keer proberen:

Dag Gabriella,

Dankjewel voor je reactie! Ik heb het gevoel dat jij Mara's vriendin bent? Het zou leuk zijn om je blog eens te bezoeken. :)

paola

Gabriella zei

Hallo Paola,

Ik ben inderdaad een vriendin van Mara. :-)
Mijn weblog is: http://www.gabriellaskeuken.blogspot.com/

Groetjes, Gabriella

Mama's suikerschatje zei

Lekker! ik maak hem zelf meestal met ananas ipv banaan en ook nog kokos erdoor, erg lekker!!
Groet van een andere zoetekauw! Lisa
http://www.suiker.punt.nl