zondag 7 februari 2010

Een klein paradisje


Ik ben Francofiel. Mijn liefde voor Frankrijk zie je overal in mijn dagelijks leven. Bijvoorbeeld in mijn huis. Als je binnenkomt, hangt er een lijst met een oude landkaart van mijn Frankrijk in de gang. Het is een van de eerste dingen die we hebben gekocht toen wij verhuisden en het is mijn trots. Net als alle andere kleine dingetjes in het huis die mij aan Frankrijk doen denken- van het landelijke interieur (met een vleugje brocante) tot aan de bossen lavendel die mij vanuit verschillende hoeken een gevoel van heimwee verzorgen. En de tuin natuurlijk, vooral in de zomer. Grote bossen hortensia's, lavendel, verse kruiden als tijm en rozemarijn en heel veel rode geraniums .Ik luister bijna uitsluitend naar Franse chansons, kook (en drink) als een Fran├žaise en probeer steeds meer van de taal te leren. In de toekomst zie ik ons zeker in Frankrijk wonen, maar voorlopig ben ik erg blij met mijn eigen stukje Frankrijk, en met winkels als Le Breton die mijn Franse hart doen zingen.
Een tijdje geleden had ik in het blad En France iets over deze winkel gelezen, maar nooit de tijd genomen om de 45 minuten reis naar Santpoort-Noord te maken. Tot gisteren. Na het ontbijt sprongen we vol verwachting in de auto.
Toen wij binnenkwamen voelde ik me meteen in Frankrijk. Op de achtergrond hoorde je zachtjes Franse muziek spelen en de warme kleuren zorgden ervoor dat ik de koude februari lucht meteen was vergeten. En dan de producten! Wat een assortiment aan Franse lekkernijen! Gearomatiseerde zouten en suikers, allerlei soorten olie en azijn (ook Italiaanse), kruiden en specerijen, worst, olijven, linzen uit Le Puy en Velay, jam, mosterd, confiserie, heerlijk stokbrood- kortom, een droom van een Francofiel die ook verzot is op de Franse keuken!
Het sfeer was ongedwongen (ik kan niet tegen winkeliers die mij ieder vijf minuten vragen of ik hulp nodig hebt) en de eigenaar was erg vriendelijk. Hij vertelde ons over het oprichten van de winkel, over het brood en over zijn fantastische azijn die wij mochten proeven.
Het was niet moeilijk om geld uit te geven in dit klein paradisje. Ik heb heerlijke dingen gekocht en verliet Le Breton mij reeds verheugend op veel toekomstige bezoeken.

Geen opmerkingen: