donderdag 23 december 2010

Ragu di mamma



Het lijkt me geweldig om een keer uitgenodigd te zijn om bij een gezin in Italië te komen eten.
Ik heb een beeld in mijn hoofd van een lange tafel vol kleurrijke groente, borden volgeschept met pasta en rustieke karaffen wijn, veel wijn! Midden op de tafel verbeeld ik me een pan dampende ragu zorgvuldig door de mamma gemaakt en geurend naar de Italiaanse zon!
Dit is mijn makkelijkste versie van een Italiaanse ragu. Het enige wat je hoeft te doen is een paar blikken tomaten openmaken, deze op smaak brengen met wat kruiden en de hele boel een paar uur (of tot de volgende dag) laten marineren. Daarna kook je de saus lekker langzaam op een heel laag pitje. De resultaten zijn verbluffend en je hoeft niet eens bij een gezin in Italië uitgenodigd te worden!
Paola’s Tips:
*Het maken van deze saus is kinderspel. Het enige wat je in de gaten moet houden is de lange marineer- en kooktijd. Begin ruim van tevoren!
*Gebruik een spatdeksel aan het eind van de kooktijd- tenzij ze de hele avond bezig wilt zijn met het schrobben van je keukenmuren!
*Als je wilt, kan je wat gehakt of kipfilet aan de saus toevoegen. 
*Om het nog makkelijker te maken, kan je de saus al in de pan waarin hij gekookt zal worden voorbereiden.

Voor 2-3 personen 
2 blikken gepelde tomaten (400 g per blik)
2 teentjes knoflook, geperst
1 el balsamicoazijn
3 el olijfolie
1 el licht bruine suiker
mespunt gedroogde chilivlokken
2 el gedroogde oregano
2 tl gedroogde rozemarijn
zout en vers gemalen peper naar smaak
250-400 g gekookte pasta naar keuze
basilicumblaadjes, stukjes mozzarella en/of versgeraspte Parmezaanse kaas om te serveren 

  1. Doe alle ingrediënten in een kom en maak terwijl je alles mengt, de tomaten stuk met behulp van een pureestamper. Afdekken met een deksel of met aluminiumfolie en twee uur in de koelkast laten marineren. Je kunt dit ook de avond van tevoren doen.
  2. Haal de saus uit de koelkast, giet deze in een pan met zware bodem en laat even aan de kook komen. Draai het vuur dan omlaag en laat de saus met het deksel op de pan ongeveer twee uur zachtjes pruttelen.
  3. Draai daarna het vuur iets hoger (middelmatig) en laat de saus in de pan, zonder deksel, nog 10 minuten koken. Roer regelmatig. Het is handig als je in deze fase een spatdeksel gebruikt. Zo blijven de muren tenminste lekker schoon!
  4. Serveer met pasta naar keuze. Geef er desgewenst mozzarella of Parmezaanse kaas bij. Garneer met een paar basilicumblaadjes. 

1 opmerking:

Jokot zei

De saus staat nu op het vuur! Ik ben eens benieuwd naar het resultaat :)