maandag 24 januari 2011

Le Puy Linzenschotel


Toen ik in de zomer van 2008 naar het Franse stadje Le Puy-en-Velay ging, had ik maar één gedachte in mijn hoofd- linzen! En niet de normale, alledaagse bruine linzen, maar lentilles du puy
De koning der linzen!

Lentilles du puy zijn kleine, donkergroene linzen die geproduceerd worden in deze regio van Frankrijk. Sinds 1996 hebben de linzen de A.O.C. (Appellation d'Origine Contrôlée) benaming gekregen, wat betekent dat er strenge productievoorwaarden aan het product verbonden zitten. De linzen worden zeer gewaardeerd om hun lichte, nootachtige smaak. Je kan ze in allerlei salades verwerken omdat ze tijdens het koken hun vorm behouden, maar ik vind ze vooral lekker in deze stoofpot die ik serveer met een paar kruidige Merguez worstjes.
Paola’s tips:
*Naast de befaamde linzen, was er veel meer te ontdekken in dit schitterende middeleeuwse stadje. En dat werd duidelijk zelfs voordat wij de stad binnenreden. In de verte zagen we een Mariabeeld dat hoog over de stad de wacht leek te houden- een imposant gezicht dat we heel graag van dichtbij wilden bekijken. 
*Puy linzen zijn te koop bij de meeste natuurvoedingswinkels. Ze worden soms Dupuis linzen genoemd.
*Bij dit gerecht gebruik ik de pikante Noord-Afrikaanse Merguez worstjes die te koop zijn bij de meeste biologische slagers. Mocht je geen Merguez worstjes kunnen krijgen, gebruik dan dunne chipolataworstjes.
*Voor een vegetarische variatie: Gebruik gegrilde halloumi in plaats van de worstjes. Gril dikke plakken halloumi in 3-4 minuten goudbruin en serveer over de linzen. 

Le Puy Linzenschotel
Voor 4 personen


3 sjalotjes
3 teentjes knoflook
3 bospeentjes
2 stengels bleekselderij
2 el olijfolie
325 g Puy linzen, goed gewassen en eventuele steentjes verwijderd
400 ml water
350 ml rode wijn
1 tl Provençaalse kruiden
2 laurierblaadjes, vers of gedroogd
zout en peper naar smaak
4-6 dunne Merguez worstjes, of dunne chipolataworstjes
peterselie, voor de garnering 

Voor de vinaigrette:
3 el extra vergine olijfolie
1 el rode wijn azijn
1 tl Dijon mosterd

  1. Hak de sjalotjes, knoflook, bospeentjes en bleekselderij heel fijn. Als je een keukenmachine hebt, gaat dat natuurlijk veel makkelijker. Snij in dat geval alles in grove stukken, doe ze in de kom van de keukenmachine en laat het apparaat zijn werk doen.
  2. Verhit een eetlepel van de olie in een pan met zware bodem. Bak de groente in vijf minuten op een laag vuur zonder te verkleuren.
  3. Voeg de andere eetlepel olie toe, draai het vuur iets hoger en voeg de linzen toe. Roer de linzen door de groente en voeg daarna het water, de wijn, de kruiden, de laurierblaadjes en zout en peper naar smaak toe. Laat dit aan de kook komen en zet daarna het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de linzen 30 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren.
  4. Haal het deksel van de pan af, draai het vuur iets hoger (middelmatig) en laat de linzen nog 10-12 minuten koken terwijl je begint met het grillen van de worstjes.
  5. Verhit de grillpan en wrijf de worstjes goed in met een beetje olijfolie. Grill de worstjes rondom bruin en gaar in ongeveer 10-12 minuten.
  6. Maak de dressing door alle ingrediënten hiervoor in een klein kommetje te klutsen. Voeg de dressing aan de warme linzen toe en schep alles goed om. Proef en voeg nog zout en peper toe als dat nodig is.
  7. Leg de worstjes op de linzenschotel, strooi de peterselie erover en serveer het gerecht met vers brood en een salade.
       



2 opmerkingen:

Margriet de Bruijn zei

Ziet er heerlijk uit, ik ga hem morgen maken met echt Le Puy linzen.

Paola Westbeek zei

smakelijk!