zaterdag 5 februari 2011

Sinaasappelmarmelade met vanille en gekonfijte gember


Naast bakken is het conserveren van fruit één van mijn favoriete bezigheden. Het hele proces geeft me veel voldoening- van het uitkiezen van de juiste potjes tot het bedenken van allerlei combinaties. Zelfs het koken van het fruit is een groot feest! En oh wat ziet een plank vol zelfgemaakte jams er mooi uit!
Hier is mijn favoriete marmelade-recept. Vergeet niet om onbespoten fruit te gebruiken!

Voor ongeveer 1 liter marmelade 
700 g sinaasappels, onbespoten
1,5 L water
1 vanillestokje
700 g geleisuiker
sap van 1 limoen
125 g bakgember, uitgelekt 
  1. Was de sinaasappels, doe ze samen met het water in een roestvrij stalen pan en laat ze op een laag vuur, met het deksel op de pan, 2,5 uur koken.
  2. Haal de pan van het fornuis af en laat de sinaasappels en het water (met het deksel op de pan) 30 minuten afkoelen.
  3. Haal het fruit uit de pan, maar gooi het water niet weg. Snij de sinaasappels in kleine reepjes. Verwijder alle pitjes. Doe ze terug in de pan met het water.
  4. Snij het vanillestokje doormidden en schrap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes bij de sinaasappels samen met het vanillestokje. Voeg de suiker, limoensap en bakgember toe en laat het mengsel 1 uur op een middelmatig vuur koken. Daarna verhoog je het vuur en laat je de jam nog een halfuurtje koken. Af en toe roeren. Haal de pan van het vuur af en laat het mengsel dan 20 minuten staan.
  5. Controleer of de jam klaar is door een theelepeltje op een koude schoteltje te druppelen. Zodra de jam klaar is, giet je die in de gesteriliseerde nog warme wekpotten.  Sluit deze dan goed af en laat de jam bij kamertemperatuur afkoelen voordat je deze in de koelkast zet. De jam wordt steviger als hij afkoelt.

Geen opmerkingen: