maandag 19 maart 2012

Romige appel-tartelettes

Als ik een Franse bakkerij binnenstap is het gebak het eerste waar ik naar kijk. Het luchtige deeg van de eclairs, het glimmende glazuur. De caramel-bruine canelés doordrenkt met de geur van rum en vanille. De kleurrijke macarons. Ik wil ze eigenlijk allemaal meenemen, alleen al omdat ze zo mooi zijn. En dan de heerlijke vruchtentaarten gekroond met glanzende aardbeien, bosbessen en frambozen. Het is moeilijk om me in te houden met al dat lekkers en er moet altijd iets geproefd worden. Zelfs in de vroege ochtend meteen na het ontbijt.
Maar mijn eetlust is niet het enige wat wordt opgewekt. Ook mijn inspiratie. Na een bezoekje aan een boulangerie of patisserie wil ik meteen de keuken in om zelf iets te bakken.
Zoals deze tartelettes bijvoorbeeld. Fris, dankzij de appels, maar omdat ze bedekt zijn met een mengsel van room, ei en suiker, ook zacht en zoet. Het perfecte taartje om jezelf eens te trakteren. En bovendien heel simpel te maken.

Romige appel-tartelettes

Voor 4 tartelettes
150g patentbloem
75g koude boter, in blokjes
2 el rietsuiker
1 ei
snufje zout
1 1/2 Granny Smith appel, geschild en in blokjes gesneden
snufje gemalen kaneel
90ml slagroom
1 ei
3 el rietsuiker
1/2 tl vanille extract

Maak het deeg door de bloem, boter, suiker, ei en zout te mengen en te kneden. Dat gaat trouwens veel makkelijker in een keukenmachine. Vorm het deeg met de hand tot een dikke schijf, wikkel deze in plasticfolie en zet hem een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven op 200C. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Leg de tartelette-vormpjes ondersteboven op het deeg een snij een cirkel rond de vormpjes. Deze moet iets groter zijn dan de vormpjes zelf. 

Vet de vormpjes in met een beetje boter, besprenkel ze met bloem en klop alle overtollige bloem weg. Bekleed de vormpjes met het deeg en prik deze overal in met een vork. 
Verdeel de stukjes appel over het deeg, besprenkel ze met kaneeel en zet de tartelettes een kwartier in de oven. 
Klop de slagroom samen met het ei, suiker en vanille extract. Haal de tartelettes uit de oven en overgiet ze met dit mengsel. Zet ze daarna terug en laat ze nog een kwartier bakken. Laat de tartelettes iets afkoelen voordat je ze uit hun vorm haalt. Serveren met een beetje poedersuiker of een toefje slagroom. 



Geen opmerkingen: