woensdag 4 juli 2007

"Zal ik een blog in het Nederlands beginnen?"



Na iets meer dan een half jaar bloggen, kreeg ik het idee om mijn passie voor het koken met een Nederlands publiek te delen. Laat ik me eerst even voorstellen!

Mijn naam is Paola en in oktober 1997 ben ik naar Nederland gekomen, voor wat anders, liefde! Bijna tien jaar later voel ik me volkomen geïntegreerd en heb ik geen plannen om ooit terug naar "the U. S. of A." te gaan. Het gevoel van thuis zijn werd groter nadat ik mijn studie Nederlandkunde/ Kunstgeschiedenis aan de Leidse Universiteit ben begonnen. Ik ben helemaal verliefd geworden op de Nederlandse cultuur, en in het bijzonder, op de kunst van de Gouden Eeuw. Als ik naar de penseelstreken van Rembrandt kijk, zijn de tranen moeilijk te onderdrukken. Maar kunst is niet mijn enige passie.

Ik voel me helemaal in mijn element als ik creatief in de keuken bezig mag zijn. Alles, van het plannen van een uitgebreide maaltijd, tot de zoektocht naar de allerlekkerste ingrediënten is voor mij meer dan een hobby...het is een manier van leven. Ik hou van goed eten en bijzondere smaken, maar ik hou er vooral van mijn liefde voor alles wat gastronomisch is met anderen te delen. Ik kan er ontzettend blij van worden als iemand mij een compliment geeft over iets dat ik heb gemaakt of als ze bereid zijn om naar mijn enthousiaste verhalen over een nieuw soort olijfolie te luisteren. Vandaar deze blog.

Ik wil mijn passie voor alles wat lekker is met mijn lezers delen. Ik wil jullie inspireren om nieuwe dingen in de keuken te proberen en het zou leuk zijn om met jullie in dialoog te raken . Laat mij weten wat je van mijn recepten vindt, vertel mij iets over dat nieuwe kookboek of exotisch ingrediënt, of zeg mij gewoon wat je op de boerenmarkt heb gekocht. Ik luister er naar met alle plezier.

En om het begin van deze blog te vieren, laten we een stukje van mijn favoriete Italiaanse taart eten!

Torta al cioccolato e vino rosso and salsa al cioccolato

*200g zachte boter
*250g zeer fijne suiker
*4 geklutste eieren
*25g cacaopoeder
*250g bloem
*1 theelepel bakpoeder
*1/2 theelepel kaneel (optioneel)
*1 dl rode wijn
*1/2 theelepel vanille extract
*150g pure chocoladekrulletjes(je kan ze zelf maken met behulp van een dunschiller...Ik heb een deel van de krulletjes op deze manier gemaakt en de rest heb ik gewoon met behulp van een keukenmachine gemaakt!)
* 1 takje rozemarijn

Voor de salsa al cioccolato (Als je salsa over hebt, is deze ook lekker over vanilleijs, met gehakte walnoten!)
*1.2 dl koffiemelk
*150g pure chocolade in stukjes gehakt
*1 1/2 theelepel cacaopoeder
*1 1/2 theelepel honing of Golden Syrup (verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels met internationale producten. Kingsalmarkt in Amstelveen, bijvoorbeeld.)
*25g boter
*1 eetlepel suiker
*chocoladekrulletjes om de taart af te werken

Oven op 180C voorverwarmen en springvorm van 22cm met boter invetten. Daarna met bloem besprenkelen. Een leuk truukje dat ik van mijn kookheldin Nigella Lawson heb geleerd is om de bodem van de vorm ook met een op maat afgeknipt stuk bakpapier te bekleden.

Boter en suiker kloppen. Geklutste eieren een voor een toevoegen. Gezeefde cacaopoeder, bloem, bakpoeder en kaneel toevoegen en het mengsel voorzichtig omscheppen. Roer eerst de rode wijn en vanille en dan de chocoladekrullen door.

Giet het beslag in de springvorm en laat het ongeveer een uur en een kwartier bakken. Haal de taart uit de oven en laat deze in de springvorm op een rooster afkoelen. De vorm verwijderen en de inhoud op een taartschaal plaatsen.

Voor de salsa:
Roer alle ingrediënten au bain marie (in een glazen schaaltje boven een pot kokend water) totdat het mengsel zacht en gesmolten is. Een paar minuten laten staan.

Salsa over de taart strijken en met chocoladekrulletjes decoreren. Vergeet dat takje rozemarijn niet! De taart absorbeert het lekkere aroma en de twee smaken sluiten perfect op elkaar aan! Enjoy!

2 opmerkingen:

Petra zei

Leuk dat je een NL'se blog begint. Ik ben een tijdje terug begonnen op http://berkumpje.wordpress.com/
Ik hoop een boel leuke blogberichtjes in de toekomst te zien ^_^

Groetjes, Petra

Chrystal zei

Hoi,

Leuke Blog!

Was op zoek naar Golden Syrup voor een recept.. Gelukkig zie ik dat ze het verkopen in Amstelveen.. Ga er zsm heen.

Groetjes,
Chrystal