zondag 26 augustus 2007

Foodie zijn kan je leren!


Gisteren heb ik met een van mijn kookstudenten heerlijk door Almere-Stad geslenterd. Onder een strakblauwe lucht genoten we van alles wat mijn stad op culinair gebied te bieden heeft. In de afgelopen jaren is Almere enorm gegroeid en voor de gourmandes onder ons is dat een groot voordeel, want dat betekent dat we niet meer naar Amsterdam moeten als we op zoek zijn naar die ene bijzondere specerij. Alles ligt hier gewoon voor het grijpen!

Na een cappuccino en een temperamentvol gesprek over Italiaanse smaken en goede wijn, zijn we naar de toko gegaan om soba noodles voor onze lunch te kopen. Ik liet haar verschillende soorten kruiden en specerijen zien en legde uit hoe ze die kon gebruiken. Ik vertelde haar iets over de verschillende soorten Japanse noodles en probeerde uit te leggen waar je liever vanillepeulen kon gebruiken in plaats van vanille-extract. De diversiteit aan oosterse ingrediƫnten die toko's te bieden heeft is inmiddels bekend, maar toch is er bijna altijd iets nieuws te vinden. Reden genoeg om regelmatig eens te gaan kijken!

Daarna naar de Oil & Vinegar voor nog meer "ingrediƫntenles"! We zijn door alle schappen gegaan en over elk product had ik iets te vertellen. Ze was erg onder de indruk van de "spice rubs". Deze ingenieuze kruidenmengsels kan je bijna overal gebruiken. Denk maar bijvoorbeeld aan marinades, dressings en dips! We hadden het ook over de gearomatiseerde fleur de sel die alleen bedoeld zijn om een gerecht af te maken en over de peperige Zuid-Afrikaanse olijfolie, onmisbaar in dressings en om soepen af te maken. Het was erg grappig want ik werd drie keer gevraagd of ik hulp nodig had! Maar ja, misschien is het niet zo vreemd als winkeliers een beetje raar naar je beginnen te kijken als ze zien dat je een rondleiding geeft door hun winkel...dat is tenslotte hun taak!

Na de Oil & Vinegar gingen we een kijkje nemen bij de Islamitische winkel. Dit kleine, altijd stampvolle winkeltje is een waar Mekka voor alle culinaire liefhebbers. Het assortiment aan exotische groente en fruit is verbazingwekkend, alles ziet er vers en smakelijk uit en de prijzen zijn erg vriendelijk. Hier kan je ook terecht voor elk soort kruid, specerij, peulvrucht of graan en als je een stukje halloumi kaas zou lusten, hebben ze dat ook! Ik vertelde haar over wat een culinaire traktatie een stuk gegrilde halloumi was en blijkbaar was de verleiding veel te groot, want ze heeft meteen een stukje gekocht! Als laatste zijn we over de markt gelopen en spraken we over waarom het beter is om je geld hier uit te geven dan in de supermarkt. We hadden het ook over hoeveel lekkerder eten met de seizoenen is...mijn inmiddels al bekende "etensfilosofie".

Met een paar zware tassen kwamen we thuis en samen hebben we een heerlijke lunch gemaakt die wij vervolgens in de tuin hebben gegeten. Het was weer een succesvolle kookles, en niet zomaar een kookles, maar ook een aangename manier om iemand iets te laten zien (en proeven!) van wat goed eten eigenlijk is! Ik krijg zoveel voldoening van deze bijeenkomsten. Als iemand na een kookles mijn huis verlaat met een glimlach op het gezicht en met zin om weer bij elkaar te komen, ben ik een tevreden mens.

NB: Mocht iemand interesse hebben in een kookles of een "foodie-trip", kijk dan op La Douce Vie.
In de toekomst komt er een aparte website voor dit soort culinaire activiteiten.

2 opmerkingen:

Maarten le Noble zei

Wat een leuke site heb je!
Ik heb 'm net ontdekt, maar kom zeker nog eens kijken.

groet,

Maarten le Noble
www.lenoble.nl

Paola zei

Dank je wel, Maarten!!

Groetjes,

Paola