zaterdag 11 augustus 2007

Pancakes vs. Pannenkoeken...en een Healthy Girl's Ontbijt


In mijn laatste post heb ik jullie iets verteld over een van mijn weekend genoegens- een uitgebreid ontbijt. Het verbaast me nog steeds hoe sommige mensen zomaar de deur uit kunnen zonder de tijd te nemen om iets te eten. Zoals ik zei, het hoeft niet gecompliceerd te zijn, een smoothie of wat fruit is wat mij betreft prima, maar niks? Ik hoor soms "ja, maar ik kan niks door mijn keel krijgen zo vroeg in de ochtend". Is het niet een kwestie van even wennen? Als je wakker wordt, hoort je lichaam om brandstof te vragen want je hebt namelijk de hele nacht gevast! Het zal niet snel gebeuren dat iemand hier 's ochtends op weg gaat met een lege maag en nu het zomervakantie is, probeer ik mijn dochter af en toe te verwennen met iets extra bijzonders.

Ik ben een van die moeders die probeert overal groente en fruit in te stoppen en pannenkoeken zijn een ideaal gerecht om dit te doen. Als ik trouwens aan een pannenkoek denk, denk ik niet aan de dunne Nederlandse exemplaren, maar eerder aan de dikke en wat kleinere Amerikaanse pancakes die je met maple syrup serveert. Het verschil tussen de twee zit vooral in het gebruik van bakpoeder want door dit ingrediƫnt gaan de pancakes rijzen. Als je mij vraagt welke van de twee ik lekkerder vindt, zou ik moeilijk kunnen kiezen. Toch heb ik mijn voorkeur op een andere manier. De Nederlandse pannenkoeken beschouw ik meer als een verwennerij voor het avondeten en de Amerikaanse zie ik nog steeds als iets voor een speciaal ontbijt. Maar voor Kirstie maakt het helemaal niks uit.

Een paar weken geleden is ze wakker geworden met de geur van versgebakken pancakes. Het is soms een hele klus om haar 's ochtends naar beneden te halen, maar als ze dit ruikt komt ze vanzelf naar beneden, tandjes gepoetst en netjes aangekleedt. "Mmm! Pancakes!" Het mooie aan dit recept is niet alleen dat het resultaat verrukkelijk is, maar dat dankzij het fruit en de volkorentarwemeel de pancakes bomvol vezels zitten. En ze zijn een fluitje van een cent om te maken! Lekker, gezond en snel...en toch, als ik Kirstie een hapje ziet nemen van deze kleine, goudgele dikkertjes voel ik me zoals Nigella Lawson zegt "een goddelijke huisvrouw"!

Hier is het recept:

Healthy Girl's Pancakes
*1 ei

*200ml melk

*150g volkorentarwemeel

*2 heel rijpe bananen, fijn geprakt
*2 theelepels bakpoeder

*snufje zout

*1 theelepel kokosnoot extract (verkrijgbaar bij de Toko)

*klontje boter

*extra fruit om te serveren

*stroop, bij voorkeur Golden Syrup, om te serveren


Klop melk, ei en extract in een kom. In een andere kom, prak de bananen tot moes. Voeg de geprakte bananen aan de melk toe en nogmaals goed kloppen, het liefst met een mixer. Bloem, bakpoeder en zout over dit mengsel zeven en een laatste keer goed kloppen. Laat dit vijf minuten rusten. Bak de pancakes ter groote van ongeveer 10cm, in een beetje boter, 4-5 minuten per kant. Warm serveren met het fruit en de stroop. Genoeg voor 8 pancakes.

4 opmerkingen:

Mavin zei

I wish I knew the Dutch language, I have deep Dutch hereitence in my blood, but I'm really American and live in Texas.

I landed on your blog by accident by clicking the next blog link and love this blog even though I don't know the language which makes me love the language even more, the Neatherlands is a place I've always wanted to go to.

Your photos are very nice and beautiful. :)

Paola zei

Thanks so much, Mavin! Actually, I'm an American expat who's been living here almost ten years now. I'm originally from NJ. Coming to a new country and learning the language was not an easy task, but the whole experience has really enriched my life. Especially after I started studying the Dutch culture. If you want, have a look at my other blog, in English:

http://inmylife-paola.blogspot.com/

Thanks again for stopping by and hope you stick around!

Paola

Gabriella zei

Hoi Paola,

Oh, ik ben zo gek op pannenkoeken. Maar ik dacht dat de Amerikaanse pancakes zijn gemaakt van gist i.p.v. bakpoeder. Stomme vraag! Jij bent Amerikaans, je weet het beter, dan ik. :-)
Ik ben op dit moment erg druk met inpakken. We gaan op vrijdag voor 3 weken weg en ik probeer niks te vergeten. :-)
Groetjes,
Gabriella

Paola zei

Ja, Gabriella. Dat klopt. Bakpoeder, soms ook een beetje bicarbonaat (soda). Daarom gaan ze rijzen. Ik ben ook gek op pannenkoeken. Heb je ze ooit met "chocolate chips" geprobeerd?? Mmmm! En een beetje aardbeien saus!

Waar ga je naartoe?? Ik wens je een zonnige vakantie! :)

paola