dinsdag 11 september 2007

Karamel-appelmuffins



Officieel is het nog zomer, maar de afgelopen dagen lijkt het alsof de herfst echt is aangebroken. Het wordt kouder en de dagen zijn korter. Ik durf de deur niet meer uit zonder mijn jas en een paraplu. Zonnige dagen worden afgewisseld met regen en als het weer een beetje tegenvalt verschijnen er steeds minder mensen op de markt. Ik vraag me af of ze wel weten dat de kramen nu vol zijn met zoete pompoenen, zachte pruimen en friszure appels.
Ik hou van de herfst en van de nieuwe culinaire mogelijkheden dat het seizoen met zich meebrengt. Op kille dagen sta ik het liefst met een pollepel in de hand over een beslagkom iets te roeren. Na een zomer vol lichte salades ga ik vanzelf weer hunkeren naar de zoete geuren die zich door het huis verspreiden als er iets in de oven zit.

Karamel-appelmuffins

*250g bloem
*150g bruine rietsuiker
*2 theelepels kaneel
*1 eetlepel bakpoeder
*1/2 theelepel zuiveringszout
*mespunt zout
*3 kleine appels, geschild en fijngesneden
*2 eieren
*1 theelepel vanille extract
*150ml melk
*65ml maïsolie
*12 theelepels confiture de lait, plus nog meer om de muffins te bestrijken (Deze stroopachtige lekkernij heb ik in Frankrijk gekocht. Die kan echter vervangen worden door dulce de leche of Bebogeen.)


Verwarm oven op 200C. Bekleed muffinvorm met papiertjes. Meng bloem, suiker, bakpoeder, zuiveringszout, zout en kaneel in een diepe kom. Voeg fijngesneden appel toe en meng het geheel weer goed. In een maatbeker de melk, eieren, olie en vanille met een garde goed kloppen. Voeg de natte ingrediënten aan de droge toe en meng alles goed door elkaar, maar niet te fanatiek! Doe ongeveer een eetlepel van het beslag in elk vormpje. Voeg een theelepel confiture over het beslag en doe nog een eetlepel van het beslag over de confiture. Bak de muffins in 20-25 minuten goudbruin in de oven. Bestrijk de muffins met wat confiture als ze nog warm uit de oven zijn.

Voor ongeveer 12 muffins

8 opmerkingen:

Gabriella zei

Hallo Paola,

Hoe is 't? Ik zie dat je erg productief geweest bent. :-)
Hoe gaat het met je studie?
Groetjes,
Gabriella

Letrícia zei

I'd love to learn German just to know how to make those mouth watering muffins!

Paola Westbeek zei

Hallo Gabriella! Welkom terug! Hoe was het op vakantie en waar ben je geweest??? Het gaat prima met mij. Ik ben inderdaad erg productief geweest!

Hi Letricia!

It's actually in Dutch, but since your mouth is watering, it's only fair I publish the recipe on my English blog! Will do so tomorrow!

Paola

Gabriella zei

Hoi Paola,

We gaan altijd naar Hongarije naar mijn ouders en de rest van de familie. Dit jaar ging mijn zusje trouwen, dus we hadden een erg grote feest bij! :-)
Foto's volgen nog.
Ik loop achter een beetje met mijn blog, omdat ik nog recepten heb, wat ik voor onze vakantie maakte.
Ik wilde de blog bijhouden tijdens de afgelopen 3 weken. Het was de plan!!! Maar het lukte niet! Ik had altijd wat anders te doen. :-)
Groetjes,
Gabriella

Letrícia zei

Duh!

Sorry, if I could stop staring at the muffins just for a while, I would see your profile...

Paola Westbeek zei

Hi Letricia!

No probs! The recipe is over on my English blog: http://inmylife-paola.blogspot.com/

For you, and a few others who demanded a translation! ;)

paola

jacomijn zei

Ha Paolo,

Ik ben echt ontzettend onder de indruk van je blog. Goede teksten, heerlijke recepten en prachtige foto's. Ze verdienen het geselecteerd te zijn! En je gaat een boek publiceren? Tjee, ik ben benieuwd, wat spannend!

Ik ga binnenkort je carrotcake uitproberen. Ik hou er ontzettend van, maar heb 'mijn' recept nog nooit gevonden.

Ik ga zeker vaker hier rondkijken.
Dank je wel dat je ons deelgenoot maakt!

Jacomijn

Ps. Ik was ook op de foodfair in de Haarlemmerstraat. Het was geweldig, niet? Het groot straatdiner 's avonds was ook erg lekker en leuk!

Paola Westbeek zei

Dankjewel Jacomijn!