vrijdag 5 oktober 2007

De Nederlanders hebben wél een eetcultuur, en lekker eten ook!

Een paar maanden geleden heb ik een stukje geschreven voor Expatica over De week van de smaak. In dit artikel heb ik mijn mening gegeven over de Nederlandse eetcultuur, één die wel bestaat en die net zo rijk is als alle andere. Tijdens De week van de smaak heb ik met bewondering naar Nederlandse boeren geluisterd als ze over hun kazen, mosterd en zelfs wijnen spraken. Ik kon de liefde en het enthousiasme voor hun producten in hun ogen lezen en dat heeft mij erg gemotiveerd om het idee dat er in Nederland geen goed eten te vinden is naar het rijk der fabelen te sturen. Als schrijfster voor Expatica heb ik het mijn missie gemaakt om buitenlanders te laten zien dat de Nederlandse keuken niet zo "saai" en "smakeloos" is als wordt beweerd. Toch zijn het niet alleen buitenlanders die soms negatief zijn over de Nederlandse eetcultuur. Vorige week was Nigella te gast bij het programma Pauw en Witteman en ik heb echt genoten van de manier waarop Nigella Lawson (mijn grootste kook heldin) reageerde toen het Nederlandse eten weer door Nederlanders zelf belachelijk werd gemaakt. Na het verschijnen van mijn artikel in Expatica heb ik verschillende reacties gekregen, positieve reacties van mensen die bijvoorbeeld niet wisten dat er in Nederland wijn geteelt wordt en negatieve reacties van mensen die mij probeerden wijs te maken dat Nederland geen "eetcultuur" heeft.

In mijn volgende artikelen heb ik weer mijn mening gegeven en mijn best gedaan om de Nederlandse eetcultuur in een ander licht te stellen. Niet alleen door er op alle onzin in te gaan, maar door goed, eerlijk Nederlandse eten te laten zien. Daarom nu een heerlijk recept uit de Nederlandse keuken: draadjesvlees!

Draadjesvlees, in rode wijn! (For recipe in English, follow the link at the bottom of the page)

*750- 850g sukadelapjes of runderlappen
*1 grote ui, fijngesnipperd
*2 tomaten, zonder zaadjes en fijngesneden
*70g margarine
*2 laurier blaadjes
*1 takje rozemarijn
*1 takje tijm

*±300ml rode wijn
*mespunt gemalen kruidnagel
*zout en peper, naar smaak
*1 el balsamico azijn

Tip: Zorg ervoor dat het vlees niet direct uit de koelkast komt, maar laat het op kamertemperatuur komen. Als u dit doet, gaat het vlees niet krimpen en behoudt het zijn sappen.

  1. Hak de tomaten en het uitje.
  2. Smelt de margarine in een braadpan. Voeg, als het schuim wegtrekt, het vlees toe en laat het op een middelhoog vuur in 2-3 minuten per kant bruin worden.
  3. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  4. Voeg het uitje, de tomaten en de wijn toe samen met de kruiden.
  5. Zet het vuur laag en laat het gerecht met het deksel op de pan 3-4 uur zachtjes sudderen. Kijk elke uur of er genoeg vocht in de pan zit, zo niet, voeg dan steeds een beetje wijn toe.
  6. Voeg de azijn toe ongeveer half uurtje voordat u het gerecht gaat serveren.
  7. Proef en voeg zonodig meer zout en peper toe.
  8. Serveer met gekookte aardappeltjes en rode kool.

Om mijn nieuwste artiekel (in het Engels) te lezen, zie de volgende link:

Food in The Netherlands
Geen opmerkingen: