woensdag 12 december 2007

Amerikaanse Turkey Pot Pie


Een paar weken geleden heb ik samen met mijn gezin Thanksgiving gevierd, een van de meest belangrijke Amerikaanse feestdagen. Zoals alle andere jaren heb ik een mini- biokalkoen besteld om lekker vol te proppen met de traditionele 'stuffing' die niets meer is dan een mengsel van oud brood, worstvlees, kruiden en bouillon, maar toch ontzettend lekker. Ik noemde de kalkoen 'mini' omdat hij met zijn magere 3,5 kilo niet te vergelijken is met de vetgemeste beesten van ruim 10 kilo die ik uit mijn jeugd kende. Deze 'mini' kalkoen is alleen groot wat de prijs betreft want ik heb een dikke 70 euro voor betaald. Hans vond dat een beetje belachelijk en probeerde mij steeds te overtuigen om gewoon een kippetje te braden, maar ja, Thanksgiving met en kippetje klopt niet.
We waren met z'n vieren, dus genoeg mogelijkheid voor de ook zeer traditionele 'leftovers' of 'kliekjes'. Veel Amerikanen eten dat beroemde vlees tot het bijna uit hun oren komt, maar je hoort niemand klagen want er zijn manieren genoeg om het in allerlei gerechten te verwerken- niet alleen in 'turkey sandwiches'.

Mijn 'leftovers' waren genoeg voor een paar heerlijke broodjes die we samen met de bijhorende 'cranberry sauce' hebben gegeten en er was ook voldoende voor een kalkoentaart, die net zo mooi en goudgeel bleek te zijn als de vogel zelf. Het recept is vrij makkelijk te maken. Je hoeft niet te schrikken van het idee dat je het bladeerdeeg zelf moet maken want dit is echt een fluitje van een cent en zoveel fijner qua smaak en structuur dan die velletjes die je bij de supermarkt kan kopen. En als je geen kalkoen weet te krijgen, alhoewel dat niet zo moeilijk is gezien de tijd van het jaar, gebruik dan het vlees van een gebraden kip!

Amerikaanse 'Turkey Pot Pie'
Ingrediënten:

Voor het deeg:

*250g bloem

*125g koude boter, in kleine blokjes gesneden

*2 eigelen

*2 el ijswater

*1 tl zout

*1/2 el suiker


Doe de bloem en de boter samen in een kommetje en zet het dan tien minuten in de vriezer. In een andere kom kluts je de eigelen samen met de zout en het water. Zet deze dan in de koelkast. Na tien minuten doe je de bloem en boter in de keukenmachine en druk je op de pulse- knop totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Giet daarna het ei mengsel door de vulopening terwijl je op de pulse- knop blijft drukken. Stop zodra het deeg lijkt samen te komen. Doe het deeg dan op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het heel eventjes. Snij het deeg in twee delen, maar zorg ervoor dat een stuk iets groter is dan het andere. Het grootste stuk is om de springvorm ( 22cm) te bekleden en het kleinere is het 'deksel' van de taart. Vorm beide stukjes tot twee schijfjes, wikkel ze in plastic folie en zet ze tenminste een halfuurtje in de koelkast. Als je de springvorm wilt bekleden, vet je deze eerst lichtjes in met een beetje boter. Haal dan het grootste stuk deeg uit de koelkast en rol dit uit zodat het een paar centimeter over de rand van de springvorm hangt. Het kleinste stuk rol je uit tot het formaat van de bovenkant van de springvorm. Nadat je de vulling erin doet, leg je de deegdeksel op de taart en rol je het overhangende deeg naar binnen toe.


Voor de vulling:

*±500g gaar kalkoenvlees (of gebruik kip)

*2 maïskolven

*150g erwtjes uit de diepvries

*70g boter

*60g bloem

*500ml melk

*1 bouillonblokje (tuinkruiden, groente of kip), verkruimeld


*1 ei, losgeklopt


Oven op 200C voorverwarmen. Haal de maïskorrels van de kolven af en doe die samen met het in stukjes gescheurde vlees en de erwtjes in een kom. Maak dan de roux. Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur. Voeg de bloem en het verkruimelde bouillonblokje toe en klop het mengsel snel met een garde. Voeg dan steeds klein beetjes melk toe maar blijf vooral kloppen, er mogen geen klontjes in zitten! Als je een dikke, romige saus krijgt, proef je die en voeg je zo nodig zout en peper toe. Giet de saus over de groente en het vlees en schep het geheel goed door elkaar. Doe de vulling in de met deeg beklede springvorm en maak de taart af door het deegdeksel erop te leggen en de randjes naar binnen te rollen. Klop een eitje los en strijk dit lichtjes met een kwastje over de taart. Zet de taart op een bakplaat in het midden van de oven en bak deze de eerste tien minuten op 200C, zet daarna de temperatuur omlaag op 180C. Laat de taart vervolgens nog 30- 40 minuten bakken. Haal de taart dan uit de oven en laat deze 5 minuten op een rek afkoelen alvorens de rand van de springvorm los te maken en de taart te serveren.

Geen opmerkingen: