dinsdag 22 januari 2008

Chili sin carne!



Niet iedereen is zo enthousiast over tofu als ik. Mensen die nog nooit tofu hebben gegeten voelen zich weinig aangetrokken tot iets dat een beetje lijkt op een spons of op natte klei. Bovendien hebben ze vaak geen flauw idee wat ze met tofu moeten doen. Jammer, want tofu is een veelzijdig en gezond ingrediënt dat vooral in de Aziatische keuken zeer geliefd is. In Japan bijvoorbeeld wordt tofu op allerlei manieren geserveerd: in de smakelijke (en super gezonde!) miso soep, in kruidige stoofgerechten en zelfs koud in salades!

Het is waar dat tofu zelf weinig smaak heeft, maar met kruiden, specerijen en de juiste bereidingwijze kan je de meest heerlijke en gezonde vegetarische gerechten maken. Als je nooit iets met tofu hebt gedaan, is dit recept een aanrader om mee te beginnen. Vol van pittige smaken uit de Mexicaanse keuken zoals komijn en koriander en bovendien heel eenvoudig te maken. Mijn Japanse kookstudent, Yukiko, die mij zoveel over de Japanse keuken heeft geleerd, moet soms lachen om de manier waarop ik tofu klaarmaak, maar ja, soms gaat het niet persé om authentiek, maar vooral om lekker!

Tips:

Doe een theelepeltje kukurmapoeder in het kookwater van de rijst om die een mooie gele kleur te geven.

Je kan allerlei groenten aan de chili toevoegen, bijvoorbeeld paprika of tomaten.

Tofu chili
Voor 4 personen

-2 el olijfolie
-1 ui, fijngehakt
-2 teentjes knoflook, geperst
-375g pak tofu (uitlekgewicht 325g), in blokjes gesneden
-500g gezeefde tomaten
-400g blik kidneybonen (uitlekgewicht 250g), uitgelekt
-1 ½ tl komijnpoeder
-1 tl chilipoeder
-1/4 tl cayennepeper
-1/2 tl gemalen koriander
-zout en peper naar smaak
-1 ½ tl (rozemarijn) suiker
-rijst, ijsbergsla, zure room en salsa naar keuze, om te serveren

  1. Verhit een eetlepel olie in een braadpan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook op een laag vuur in vijf minuten zacht.
  2. Voeg de tweede eetlepel olie toe, draai het vuur omhoog en bak de tofu blokjes in 8 minuten onder voortdurend roeren bruin.
  3. Voeg de gezeefde tomaten, de bonen en de kruiden toe.
  4. Doe het deksel op de pan en laat de saus 40 minuten op een laag vuur pruttelen.
  5. Serveren met rijst, ijsbergsla of komkommer, een schepje salsa en een beetje zure room.

1 opmerking:

Barbara zei

Ik ben ook dol op tofu!
Jammer dat veel mensen het bij voorbaat uitsluiten...