donderdag 17 januari 2008

Mmmmm! Crème fraîche!


Heb je ooit wel eens echte crème fraîche geproefd? Nee, niet dat dunne, waterige spul dat ze bij de supermarkt verkopen, maar de enige, echte, weelderig zachte Crème Fraîche d’Insigny uit Normandië? Gisteren liep ik over de markt en ik kon mijn ogen bijna niet geloven toen ik een mega grote pot (1 liter!) bij de kaaskraam zag. Mijn dag kon niet meer stuk! Alleen al bij de gedachte aan wat ik straks zou gaan maken (clafoutis met vanille en peren!, een zalige Quiche Lorraine!, chocoladetaart!) kreeg ik een intens gelukkig gevoel.
Als je iets over boter of room weet, dan weet je dat Isigny-sur-Mer de enige plaats ter wereld is waar deze producten met een AOC-label geproduceerd worden. Een paar maanden geleden heb ik roomboter van dit merk gekocht (gewoon bij de Albert Heijn) en ik moet eerlijk bekennen dat ik de bodem van dat potje iets te snel heb gezien. Alles smaakte goddelijk met een likje van deze romige, licht gezouten delicatesse! En deze crème fraîche is (helaas voor mijn heupen) niet minder gevaarlijk.
Ik heb de crème eerst puur gegeten, alleen met wat fruit, zodat ik de kenmerkende, licht-zurige frisheid het beste kon proeven. De room heeft ook iets nootachtigs, net als de boter, en dat komt waarschijnlijk doordat Normandische koeien over weilanden vol met allerlei kruiden kunnen beschikken.
Met een lepeltje ingemaakte bessen smaakte de crème zomers lekker- wat niet verkeerd bleek te zijn gezien de druilerige tijd van het jaar. Daarna at ik de crème met een paar schijfjes banaan en een druppeltje honing. Food for the kings, zou ik zeggen!
Dus, als je ook, net als ik, het geluk hebt om de enige, echte crème fraîche te kunnen bemachtigen, denk er alsjeblieft geen twee keer over na. Dit moet je echt een keer proeven!
NB: Vandaag heb ik gezien dat mijn blog op de Culiblog van Elle Eten werd genoemd! Ik wil Femke hartelijk danken voor de aandacht en het lezen van mijn blog! Dat maakt mij ontzettend blij...en trots!

2 opmerkingen:

Jurgen zei

Superspul inderdaad. Ik at het met kerst op chocolade als dessert. Beetje amaretto en verkuimelde amandelkoekjes erdoor.

Paola zei

Dag Jurgen,

Wat een leuke tip! Dat moet ik ook eens proberen!

Groetjes,
Paola