donderdag 23 augustus 2007

Lang leve het goede eten!



Toen ik een paar weken gelden over de markt in Autun liep, waande ik me in een gourmandishe droom. Het eerste wat ik zag was een kraam met allerlei kruiden, specerijen en gedroogde vruchten. Zakken vol geurige lavendel lachten me toe, net zo vriendelijk als de dame die achter de kraam stond. De zachte, oranje abrikozen waren rijp en zoet en de tomaten coeur de boeuf waren een lust voor het oog. Wat een geluk was het om de laatste pain de campagne te kunnen bemachtigen, want ja, hiervoor moet je snel zijn! Dat de Fransen van eten houden is geen geheim en dat is te zien (en te proeven) in alles wat ze verkopen. Goed eten is hier geen luxe, het is een manier van leven.

Afgelopen week heb ik watertandend naar de tv-serie Mediterranean Escapes van Rick Stein op de BBC gekeken en blijkbaar is goed eten ook een gewoonte in veel landen rondom het Middellandse Zeegebied. In een van de uitzendingen bijvoorbeeld, heeft hij de kijker als het ware een beetje van de Siciliaanse en de Pugliaanse keuken laten proeven door onder andere te laten zien hoe het er allemaal aan toe gaat op de bruisende vismarkt van Catania. Wat hij ook in zijn mond stopte leek een culinaire kunst, niet omdat het eten gecompliceerd was, maar omdat hij seizoensgebonden producten gebruikte. Op deze manier is alles gegarandeerd op zijn best en de smaak is voortreffelijk. Je hoeft er niet veel voor te doen om goed te eten, behalve respect te hebben voor wat de natuur te bieden heeft. Er was veel kabaal toen Jamie Oliver voor de tv zelf een schaap slachtte, maar weinig mensen vinden het een schande als er voorverpakte stukken vlees in de supermarkt verkocht worden en waar het vlees vandaan komt wilt niemand weten. Het is hetzelfde verhaal met aardbeien die rond de Kerstdagen verschijnen. Dat is precies wat ik met "respect" bedoel.

Gisteren zat ik in Drenthe met mijn oer-Nederlandse schoonmoeder te kletsen en ik probeerde het gesprek steeds te sturen in de richting van een van mijn favoriete onderwerpen- hoe het vroeger allemaal was. Boodschappen doen zag er een tijdje geleden iets anders uit dan nu. Er waren geen supermarkten en dat betekende dat je je brood bij de bakker haalde, het vlees bij de slager of zoals mijn schoonmoeder deed, bij de boer, groente en fruit teelde je, als
dat mogelijk was, liever zelf. Men at met de seizoenen, de maaltijd was een belangrijk moment van de dag en "fast- food", wat niet verder ging dan een patatje, was geen regel maar uitzondering. Waarom behoort dat bijna allemaal tot het verleden? Waarom heeft eten niet de plaats dat het verdient in onze maatschappij en waarom groeien zoveel kinderen op zonder ooit in de keuken te hebben gestaan? Ik moest bijna huilen toen iemand eens tegen me zei dat koken voor haar niks meer was dan een "huishoudelijke taak" die ze zo snel mogelijk uit de weg wilde hebben. Met andere woorden, eten en koken hadden voor haar een negatieve connotatie. Niet iedereen hoeft zo'n liefde voor koken te hebben als ik, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat om een bewuste manier van leven, want let's face it, goed eten is ook belangrijk! Jammer dat veel mensen zich niet realiseren dat verantwoord en lekker eten niet gecompliceerd hoeft te zijn. Het is steeds meer mijn doel geworden om anderen hiervan te overtuigen. Lang leve het goede eten!

En om je meer "in the mood for good food" te krijgen, heb je hier een recept voor een gerecht vol robuuste zomerse groente. Geniet ervan, want voor je het weet is de herfst aangebroken. Niet dat dat slecht is, want pompoenen, appeltjes en peren staan ons te wachten!


Ratatouille
(4 personen)

*2 uitjes, fijngesneden
*500g mooie, rijpe trostomaten, grof gesneden

*een takje verse tijm

*een takje verse rozemarijn

*3 blaadjes gedroogd laurierblad
*6 eetlepels olijfolie
*4 teentjes knoflook, fijngesneden
*2 rode paprika's, in blokjes gesneden

*2 grote courgettes, in blokjes gesneden

*2 aubergines, in blokjes gesneden

*2 theelepels korianderzaadjes, geplet in een vijzel of met een mezzaluna (de korianderzaadjes zijn te
koop bij de natuurwinkel of de toko)
*zout en peper naar smaak

*peterselie voor de garnering


Verhit 2 eetlepels olie in een pan met diepe bodem. Voeg de uitjes, knoflook, rozemarijn, tijm en laurierblad aan de olie en laat dit tien minuten zachtjes laten zweten. Snij de tomaten doormidden en verwijder met behulp van een lepel, de zaadjes en het vruchtvlees. Snij de tomaten in grove stukken, voeg ze toe en strooi er een beetje zout en peper over. Laat dit 20 minuten op een zacht vuur koken onder regelmatig roeren. Ondertussen kan je de rest van de groente in stukken van ongeveer dezelfde grootte snijden. Verhit 3 eetlepels olie in een andere pan en bak de paprika stukjes vijf minuten op een hoog vuur, onder regelmatig roeren. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en doe ze in een diepe kom. Bak de aubergine stukjes op dezelfde manier en doe ze vervolgens in de kom met de paprika. Voeg nog een eetlepel olie aan de pan en doe precies hetzelfde met de courgette stukjes. Voeg alle gebakken groenten aan de pan met de tomaten toe. De geplette korianderzaadjes toevoegen en de deksel op de pan zetten. Laat dit nog 15 minuten op een zacht vuur koken. Proef en voeg er zout en peper naar smaak toe. Serveer in diepe kommen, gegarneerd met peterselie, een scheutje olijfolie en knapperig brood.

4 opmerkingen:

maarten zei

Fantastische reeks hé, van Rick Stein! Alleen slecht voor de nachtrust, want je krijgt er goesting en honger van :-)

Paola Westbeek zei

Oh, ja! Inderdaad! Ik heb veel van de recepten geprobeerd en ze waren voortreffelijk!

Paola

Björn zei

Probeer Safraan ipv Korianderzaadjes a la Robuchon (DE Chef of the last century and still...echt)
Maar Rick Stein is wel ok...voor de Engelsen ;D

Paola Westbeek zei

Bedankt voor de tip, Björn. :)

paola