vrijdag 7 oktober 2011

Gevulde aubergines met kruidige couscous


Ik hou van aubergines: op de barbecue, gepureerd in baba ghanoush, als hapje (dun gesneden, gevuld met kaas, knoflook en verse chillipepertjes), in pasta alla norma, door de ratatouille of gevuld uit de oven. In dit recept worden aubergines met pittig gekruid gehakt gevuld en geserveerd op een bedje van kruidige couscous. De pittige smaak van de gevulde aubergines, combineert uitstekend met de couscous die door de toevoeging van ras-el-hanout en sultanas een licht zoetje heeft.
*Ras-el-hanout en acı biber salçası zijn verkrijgbaar bij de Turkse/Marokaanse winkels.
Gevulde aubergines met kruidige couscous
Voor 3 personen

3 aubergines
1 el olijfolie
2 sjalotjes, fijngesnipperd
3 knoflooktenen, in dunne plakjes gesneden
½ chilipepertje, zonder zaden en vliezen, fijngesnipperd
1 tl gerookte paprikapoeder
200g rundergehakt
4 tomaten, gehakt
2 tl (plus iets meer) acı biber salçası (rode paprikapuree)
fleur de sel
versgemalen peper

Maak een diepe, wijde snee in elke aubergine en verwijder het meeste vruchtvlees. Besprenkel de binnenkant met zeezout en leg ze een halfuurtje ondersteboven op een theedoek .
Verwarm de oven op 200°C voor en vet een schaal in met een beetje olijfolie. Verwarm de olijfolie en fruit de sjalotjes en knoflook op een laag vuur in 3 minuten. Voeg het chilipepertje en de gerookte paprikapoeder toe en laat alles nog 2 minuten bakken. Draai het vuur iets hoger, voeg het gehakt toe en bak het in 5 minuten rul en bruin. Voeg de tomaten, de acı biber salçası en zout en peper toe en bak alles nog 2 minuten door. Proef de vulling en corrigeer zonodig de smaak.
Smeer de binnenkant van de aubergines met een beetje acı biber salçası en vul ze met het gehakt mengsel. Zet de schaal met de aubergines in de oven en laat ze een halfuurtje bakken.
Serveer met de kruidige couscous.

Kruidige Couscous
250g couscous
1 el olijfolie
zout en versgemalen peper
40g sultanas
400ml heet water
2 tl ras-el-hanout
25g pijnboompitten
handje fijngesneden krulpeterselie

Doe de couscous in een kom met bijpassend deksel (of gebruik plasticfolie om de schaal te bedeken). Voeg de olie, zout, peper, sultanas en heet water toe en doe de schaal dicht. Laat de couscous in ongeveer 10 minuten garen en roer daarna los met een vork. Voeg de ras-el-hanout toe en roer alles goed door met een vork. Voeg de pijnbooompitten en de peterselie toe en roer dit ook door de couscous. Proef en corrigeer zonodig de smaak.

Geen opmerkingen: