woensdag 22 december 2010

Krentenbollen!



‘Waarom zou ik krentenbollen bakken als ik ze gewoon bij de supermarkt kan kopen?’, hoor ik je jezelf al afvragen.
Omdat je anders nooit zal weten hoe zalig je huis ruikt als je ze zelf bakt!
Let wel op, deze krentenbollen zijn iets anders dan de krentenbollen die je in de winkel vindt. Ze zijn niet zo ‘wattenachtig’ en iets meer vullend dan de gewone krentenbollen.
Ik eet ze het liefst warm, met een likje gezouten roomboter en een grote mok vers gezette thee. 

Voor ongeveer 20 krentenbollen 
250 g krenten, gewassen
100 g boter
1 tl vanille extract
2 eieren
600 g patentbloem, plus extra voor het besprenkelen
2 envelopjes gist (7 g per envelopje)
70 g licht bruine basterdsuiker
2 tl gemalen kaneel
snufje vers geraspte nootmuskaat
snufje zout 
Voor het bestrijken
1 ei
2 tl melk 
  1. Doe de krenten in en pan met heet water en laat ze een kwartier wellen terwijl je met de rest van het recept doorgaat.
  2. Doe de boter en de melk in een pannetje en laat de boter in de melk op een zacht vuur smelten. Als de boter gesmolten is, haal de pan van het vuur af. Laat de melk iets afkoelen (lauwwarm) en voeg dan het vanille extract en de eieren toe. Klop alles goed met behulp van een kleine garde.
  3. Giet de krenten af door het vergiet lichtjes te schudden.
  4. Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de gist, suiker, kaneel, nootmuskaat en zout toe. Roer alles goed met behulp van een houten lepel. Voeg de krenten toe en roer ze goed door het mengsel.
  5. Voeg de natte ingrediënten aan de droge ingrediënten toe, eerst langs de randen en dan in het midden. Haal de houten lepel door een beetje bloem en roer het beslag met de lepel. Het beslag is waarschijnlijk heel nat, dus voeg een heel klein beetje bloem toe. Doe wat bloem op je hand en kneed het deeg terwijl het nog in de kom zit, met je hand. Voeg zonodig meer bloem toe, maar doe dit beetje bij beetje. Het deeg moet iets vochtig zijn.
  6. Bestuif je werkblad goed met bloem en doe het deeg op je werkblad. Kneed het daar nog een minuut of vijf en voeg nogmaals meer bloem toe als je dat nodig vindt. Het deeg moet niet te plakkerig zijn, maar ook niet te droog. Vorm het deeg tot een bal en strooi er nog een beetje bloem overheen.
  7. Was de kom goed af, eerst met koud water en dan met heet water afspoelen. Droog de kom af en besprenkel deze met bloem. Doe de deegbal in de kom en draai de bal één keer om. Dek de kom af met plasticfolie en een theedoek. Zet de kom op een kussentje op een warme plek, hetzij bij een zonnig raam of naast de verwarming (of allebei) en laat het deeg anderhalf uur rijzen.
  8. Sla het deeg terug. Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg nog een minuut of twee door.
  9. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak balletjes ter grootte van een pruim en leg ze op de bakplaat met een heel klein beetje tussenruimte.
  10. Dek de broodjes af met plasticfolie en de theedoek en laat ze nog 45 minuten rijzen.
  11. Verwarm de oven op 200°C voor. Klop het ei met de melk en kwast de broodjes hiermee. Bak de broodjes in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en geurig. Kijk halverwege de tijd om te zorgen dat ze niet te bruin worden.

Geen opmerkingen: